Hoppträningen onsdag 4 November

I onsdag så var det som vanligt dags för hoppträning igen. Det känns som om det är höjd punkten på veckan att få träna en gång i veckan för instruktör. Vilket jag tycker är både nyttigt och roligt. Men ibland är det inte alltid så lätt att hoppa alla gånger om rädslan ständigt är bered att göra sig påmind. Samtidigt tycker jag faktiskt att det är bra för min egenskull att fortfarande hoppa. För att jag ska våga hoppa lika mycket som de andra i gruppen så är det viktigt med vilken häst jag får på träningen. För vet jag att hästen jag sitter på hoppar och inte gör några dumheter så känner jag mig lugn och kan fokusera på hoppningen.
 
Träningen i onsdags var en av det där lite halvbra träningarna. Hästen jag hoppade för kvällen var en av stallets bästa hopphästar. Så då kändes det lugnt och att det var bara att hänga på och vara med. Självklart så red jag ju ordentligt och nogrant före, mellan och efter hindren. Allt kändes mycket tryggare när jag bara behöver koncentrera mig på ridningen. Dock ska jag tillägga att den hästen jag hade är lite speciell. Hon måste få komma igång själv och vilja ta stödet på tygeln på ett positivt sätt. Tar du för mycket i henne så blir hon arg och börjar studsa och/eller stegra.
 
Övningarna som det bjöds på träningen var serpentinbågar, volten och ett fristående hinder. Jag såg fram emot en riktigt bra träning med bra övningar som jag skulle ta mig igenom med hästen. När man bara ser övningarna så ser de ganska lätta ut. Men där tar ofta många fel. Att hoppa hinder på serpentinbågar är inte så lätt som man tror det kan vara. Men vi tog oss igenom detta helt okej.
 
Övning 1. När man ska hoppa på båge så gäller det att man har hästen runt skänklarna. Just för att det blir rätt så snabba svängar efter landningarna. Det som jag tycker är bra med detta är att man får träna på att få hästen att landa i rätt galopp. Det behöver inte vara koppelräck som hinder utan det räcker bra med kryss.
Något som också är viktigt är att hindren står precis på mitten av medellinjen. Detta för att undvika att det blir för trångt med plats före och/eller efter hindret. Har man kläm på att hoppa med ett bra flyt på bågarna så kan man försvåra det om man vill. Genom att lägga en volt i varje båge så blir det ännu större krav på koncentrationsförmågan hos ekipaget och även samspeltheten. Dock så la inte vi volter i bågarna på träningen.
 
Övning 2. En annan övning som vi gjorde var att vända halvt igenom över små kryss som sedan blev till koppelräck. Att vända halvt igenom tycker jag var ganska svårt att göra till en början. Men efter några gånger så fick jag till det ganska bra. Eftersom det är två hinder på volt så är det väldigt lätt att hästen bjuder på "fel" hinder. Så här gäller det att få med sig hästens yttre bog och även var följsam med hästen. Har man en häst som är lätt och snabb att vända med så kan det vara till fördel. Samtidigt kan det vara svårare att ha en sådan häst.
När du ska vända och rida an mo ett av hindren så gäller det att man så tidigt som möjligt är väl förbered på uppgiften. Är man inte det så kan det bli fel, slarv ridning och se lite tokigt ut.För att förbereda sig bra (enligt mig) så rid först något/några varv på volten för att få in känslan. Därefter så börjar du vända halvt igenom över hindren.
 
Avslutningsvis så valde vi att komma i vänster galopp och vända halvt igenom över ena räcket och sedan rida på 5 galopp språng fram till en oxer. Det var där det blev svårt för mig tyckte jag. DÅ hästen jag hade är lite speciell och dessutom brunstig så gick hon inte riktigt fram som jag ville. Så när vi vände så blev språnget nästintill stilla stående för att jag inte fick fram henne och hade en bra galopp från början. Men det var ändå inga problem att rida på 5 språng till oxern. På så vis är hon väldigt duktig vad det gäller att kunna taxera till hindren. Men de andra gångerna så gick det bättre och vi kunde avsluta med bra språng på båda hindren.
 
 
 
Adagio
 
*2004
E. Cosino B U. Alexis UE. Frederik
 
Äg. Karlskrona Lyckå RK