Komma stort på, nära eller långt ifrån hindret?

Idag blir det inte så mycket gjort känner jag. Försöker komma på vad jag ska göra eller vad man skulle kunna hitta på för att få lite roligare tillvaro. Egentligen så finns det inte så mycket att hitta på här omkring. Å andra sidan så ska jag visserligen upp till stallet ikväll och hjälpa min gamla tränare med hennes häst då hon ska träna hoppning ikväll. Kanske så hinner jag med och filma när hon rider. Men det jag ska berätta lite om är mina erfarenheter om vad det gäller att komma stort på eller långtifrån ett hinder.
Att stå på marken under träningar och se på när andra rider kan jag tycka är både bra och lärorikt. Just för att då kan man se hur de löser problemen och hästar verkligen är olika som individer. Exempelvis om man skulle ligga lite stort på eller långt ifrån ett hinder. Då gäller det att vara ta snabbt beslut på vad man ska göra.
I måndags förra veckan så hopptränade jag själv och skulle vända snett igenom och hoppa en oxer. Då kände jag att jag kom långt utifrån så kändes jag att det var bättre att drivapå framåt och försöka få ett bra språng ändå. Vilket jag tyckte jag lyckades med på ett bra och följsamt sätt. Att man redan i svängen mot hindret kan känna av hur man ligger mot hindret är väldigt bra så att det inte blir pannkaka. Det gör också så att man inte överger hästen och låter den göra allt jobb själv.
Nästa problem under samma träning blev att jag egentligen låg perfekt på hindret men gjorde en tabbe. Det var inte det att jag låg långt ifrån ett hinder utan snarare låg bra på det. Fast jag tyckte ändå att jag låg lite långt ifrån. Så då gjorde jag samma sak igen jag kom ner lite i sadeln och drev på framåt genom några smackningar. Det resulterade i stället i att jag kom lite för nära och hästen fick inte så bra språng som det kunde ha blivit. Det kan vara lätt att känna av hur man ligger mot ett hinder samtidigt svårt att veta.
Ibland så kan man komma nära på hinder utan att man själv lägger hästen där. För det kan vara så att hästen i sista stund lägger in ett extra språng och sen kommer avsprånget precis i hindret. En sån sak kan man inte alltis styra över om man inte är så bra eller vågar hoppa så mycket. Det är något som förföljer mig hela tiden. Ett exempel på när jag kom nära ett hinder var när jag gick in och hoppade lagklassen för min hemma klubb. Som lagledaren redan visste så är jag lite små rädd för att hoppa. Men jag kände att jag hade bra flytt i galoppen och bara flög över varje hinder tills jag kom till fjärde hindret. jag tyckte jag låg bra men hästen ville inte gå av där jag ville så vi hoppade nära på det men klarade det ändå felfritt.
 
 
 
t.v.
Rowny Joy
*1998
E. Juweel K  U. Merona  UE. Gregor
Äg Karlskrona Lyckå RK
 
t.h.
Sajgon
*2007
E. Tik-Tak  U. Sirga  UE. Cyprus
Äg. Karlskrona Lyckå RK
 
 

Rida eller inte rida LA?

Lördag 24/9 så är det dags för tävling på hemmaplan. som vanligt så ska jag vara med och deltaga både som tävlande och teknik ansvarig. Det är ibland lite jobbigt att vara både och. Men samtidigt så är det lite roligt också. Just för att just jag får komponera egna listor med låtar till tävlingarna. Dock så kanske det blir lite väl mycket ibland från min typ av musik. Så har faktiskt börjat och kolla på olika listor i spotify och ta lite låtar här och där för att det ska bli så allsidigt som möjligt.
Programmet som jag ska rida är LB:1 2015 som ingår i klubbmästerskapet för lektions ryttare på stor hästar. Den hästen jag har valt att tävla den här gången är Campari som jag även har varit ute och tävlat upp till lokal LB. Dock så har han och jag haft väldigt blandade poäng. Drt bästa vi har haft på lokal nivå är 65% och en fjärde placering på det. Men det mina tankar går i just nu är om jag ska rida en eller två klasser. Om jag väljer att rida två klasser så vet jag inte om det ska bli en LC eller en LA:1. Är väldigt sugen på att rida en LA just för att det har jag gjort endast en gång innan för några år sen.
I en LA så är det lite svårare moment. Exempelvis förvänd galopp, volt med mellantrav direkt ur volten samt även galopp fattning från skritt. Detta är jag inte så bra på. Men samtidigt så rider och tränar jag inte på det så blir jag aldrig bättre på det. Men har verkligen svårt att bestämma mig för det. En del av mig säger att jag ska rida La samtidigt som en annan del säger att jag inte ska det. Så jag tror faktiskt att träningen på måndag nästa vecka får avgöra om jag ska tävla i en LA eller om det faktiskt blir en LC i alla fall.
 
 
 
Campari (SWB)
*2002
E. Cagliostro    U. Porita       UE. Pontus
Äg. Karlskrona Lyckå Ridklubb